IT-faciliteter

På denne side kan du læse om de tilgængelige it-faciliter samt almindelig brug af netværket/internettet.

Internet

Kollegiet har en fælles internetforbindelse, som kan benyttes af alle kollegiets beboere, dog med henvisning til  netværksreglementet. Internetforbindelsen er 100mbit.

Netværksfaciliteter

Kollegiets netværk er fast kabelnetværk koblet til internettet. Kollegiets netværk er baseret på fiberkabler i det centrale netværk og kobberkabler til de enkelte værelser. Der er switche i de enkelte gårde og et centralt krydsfelt, der forbinder gårdene. Kollegiet stiller ikke trådløst netværk til rådighed.

Kollegiets netværksfunktioner varetages af kollegiets servere, som er opkaldt efter danske bryggerier:

  • Albani: Varetager basale netværksfunktioner, herunder web- og mailserver, DHCP, DNS.
  • Hancock: Varetager kollegiets internetforbindelse og fungerer således som router, firewall og trafikstyring.
  • Wiibroe: Varetager DNS og backup.
  • Blandt kollegiets tidligere servere kan nævnes Carlsberg og Tuborg, som begge er pensioneret i dag.

Post

Du er naturligvis velkommen til at bruge almindelig e-post på kollegiet. Du kan benytte dig af en adresse på kollegiets system eller etvilkårligt andet system

Webmailsystemer som Hotmail, Gmail, Yahoo ol. kræver typisk ikke særlige sværdslag; her vil du normalt blot kunne logge på i din browser som du er vant til. Øvrige eksterne mailsystemer (TDC, Telenor, arbejdspladser mv.) hvor du bruger et lokalt program (Outlook, Thunderbird, Apple Mail, Eudora mv.) vil typisk ikke tillade kollegiets IP-adresser at sende mail. Du skal derfor opsætte dit mailprogram til godkendelse med kodeord samt brug af en alternativ port (ofte 587 eller 465).

Kollegiet tolerer ikke SPAM og tilsvarende misbrug af e-post. For at mindske dette, der ofte foregår vha. anonyme servere, er der kun adgang for udgående post til kollegiets egne servere. Det betyder at du skal benytte kollegiets postserver (med navnet ‘mail.amagerkollegiet.dk’) til udgående SMTP server – også til postkonti hos andre udbydere! Alle med korrekt opsat computer har lov til at sende med en vilkårlig afsenderadresse fra kollegiet.

Kollegiets mailserver har virusscanning installeret. Det betyder at al post bliver virusscannet og inficeret post sættes i karantæne på serveren (modtageren ser altså ikke den vedhæftede virus). Frasorteret post kan udleveres ved henvendelse til mail@amagerkollegiet.dk. Bemærk at det kun er post til kollegiets system, der virusscannes; post ‘ude i byen’ (dvs. andre udbydere, hotmail m. fl.) ikke scannes, så har du en anden udbyder af post, kan du stadig inficeres med virus via epost.
Der er opsat spamfiltre på kollegiets system. Disse er deaktiveret som standard, men kan aktiveres her. Spamfiltre er pr. bruger.
NTP og Time

Carlsberg såvel som Tuborg kører NTP (Network Time Protocol) og deres ure er dermed stillet med mikrosekunders nøjagtighed. Alle beboere har adgang til NTP og/eller Time og kan dermed sikre at computerens ur går rigtigt. xntp, ntp og rdate er eksempler på programmer til Linux/Unix mens K9 (tilgængelig fra hjemmesiden) er et eksempel på et klientprogram til Windows. Serverne ‘ntp1′ og ‘ntp2′ kan benyttes til tidssynkronisering.

Bittorrent

Bittorrent er som udgangspunkt tilladt på kollegiet, men det kan lede til mange aktive samtidige dataforbindelser. Dette kan belaste kollegiets internetforbindelse i uforholdsmæssig grad og der henstilles derfor til, at brugere ikke sætter bittorrentprogrammer til at tillade et højt antal aktive forbindelser. Brugere af bittorrent hæfter selv for lovligheden af indholdet.

IP-adresser og opstilling af servere
Kollegiet har i tillæg til de IP-adresser, som kollegiets systemer benytter, 13 offentlige IP-adresser tilgængelige for beboere. Der er med andre ord ikke tilstrækkeligt med IP-adresser til, at alle kollegiets beboere kan få sin egen private offentlige IP-adresse. Dette er ikke et problem, da alle beboere som udgangspunkt skjuler sig bag nogle enkelte IP-adresser. Offentlige IP-adresser er normalt kun nødvendige for folk, der ønsker at opsætte offentligt tilgængelige servere.

For beboere, som er interesseret i muligheden for at opstille egne offentligt tilgængelige servere, skal de følge følgende retningslinjer:

 

 

 

Ansøgning om en offentlig tilgængelig IP adresse skal stiles til systemadministratoren og skal indholde:

  • Beboerens fulde navn og værelsesnummer
  • En kontakt-emailadresse
  • En gyldig grund til ansøgningen
  • MAC-adresse på serveren
  • Ønsket DNS-navn
  • Hvilke porte (TCP og UDP), der ønskes åbne i kollegiets firewall.

IP-telefoni
En af de mest benyttede protokoller til IP-telefoni, SIP, fungerer normalt gennem vores firewall. Det kan i enkelte tilfælde hjælpe at aktivere STUN, såfremt udbyderen understøtter dette.

 

 

Logning

Kollegiet foretager logning af beboeraktiviteter på internettet i det omfang det er nødvendigt af lovmæssige krav, af hensyn til fejlsøgning samt hvor det iøvrigt måtte være teknisk nødvendigt. Kollegiets ansatte har kun tilladelse til at benytte logs efter aftale med berørte beboere, når det er teknisk nødvendigt og er desuden underlagt tavshedspligt.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>